Main page (Russian) Search in database (English)
Sitemap (Russian)

New version database

Properties of substance:

tungsten

Group of substances:

inorganic

Physical appearance:

cubic metal

Empirical formula (Hill's system for organic substances):

W

Structural formula as text:

W

Molar/atomic mass: 183.85

Melting point (°C):

3420

Boiling point (°C):

5680

Solubility (g/100 g of solvent):

mercury: 0.00001 (25°C) [Ref.]
water: insoluble [Ref.]

Numerical data:

Year of discovery: 1781
Superconducting temperature (K): 0.015

Density:

19.32 (20°C, g/cm3)

Vapour pressure (Torr):

0.0000000079 (2130°C)
0.0000655 (2730°C)
0.01 (3230°C)
0.1 (3525°C)
1 (3875°C)
10 (4295°C)
100 (4810°C)

    Standard molar enthalpy (heat) of formation ΔfH0 (298.15 K, kJ/mol):

    0 (s)

    Standard molar Gibbs energy of formation ΔfG0 (298.15 K, kJ/mol):

    0 (s)

    Standard molar entropy S0 (298.15 K, J/(mol·K)):

    32.7 (s)

    Molar heat capacity at constant pressure Cp (298.15 K, J/(mol·K)):

    24.3 (s)

    Molar enthalpy (heat) of fusion ΔfusH (kJ/mol):

    61.5

    Enthalpy (heat) of vaporization ΔvapH (kJ/mol):

    769

    References:

    1. Dean J.A. Lange's handbook of chemistry. - 1999. - pp. 3.57
    2. Бусев А.И., Иванов В.М., Соколова Т.А. Аналитическая химия вольфрама. - М.: Наука, 1976. - pp. 9-11 [Russian]
    3. Гурвич Я.А. Справочник молодого аппаратчика-химика. - М.: Химия, 1991. - pp. 49-50 [Russian]
    4. Зеликман А.Н., Никитина Л.С. Вольфрам. - М.: Металлургия, 1978. - pp. 17-31 [Russian]
    5. Рабинович В.А., Хавин З.Я. Краткий химический справочник. - Л.: Химия, 1977. - pp. 59 [Russian]
    6. Редкие и рассеянные элементы. Химия и технология. - Кн. 2. - М.: Мисис, 1998. - pp. 368-373 [Russian]
    7. Фторидный процесс получения вольфрама. - М.: Наука, 1981. - pp. 5-27 [Russian]
    8. Химическая энциклопедия. - Т. 1. - М.: Советская энциклопедия, 1988. - pp. 418-420 [Russian]
    9. Химия и технология редких и рассеянных элементов. - Ч.3. - М.: Высшая школа, 1976. - pp. 222-223 [Russian]
      What information do you need?




      © Collected Ruslan Anatolievich Kiper, burewestnik@mail.ru